Dry needling - suchá ihla

Liečba metódou Suchá ihla (Dry Needling)
Pri silnej akútnej alebo aj chronickej bolesti svalov výrazne pomáha liečba Suchou ihlou.
Na Slovensku je pomerne neznáma, hoci v susedných Čechách, kde roku 1979 vznikla, je celkom bežne poskytovanou liečbou pri bolestiach a ochoreniach svalového aparátu.
Podobne je tomu aj v Írsku.
Práve odtiaľ sa k nám po rokoch vrátil náš bývalý študent, dnes veľmi známy a úspešný neuromuskulárny fyzikálny terapeut Peter Sninský. Vo svojej terapeutickej praxi v Írsku sa zaoberá práve liečbou suchou ihlou. ....

Názov liečebnej metódy evokuje akupunktúru, dokonca sa pri nej používajú tie isté jemné ihly. Ale to je asi tak všetko. Zatiaľ, čo pri akupunktúre terapeut pôsobí na akupunktúrne body, o ktorých presne vie, kde sa na tele nachádzajú, a cez ne na prácu s energiou, pri aplikácii suchej ihly sa odborník zameriava na liečbu akútnej aj chronickej bolesti svalov, na jej potlačenie a na svalovú dysfunkciu.
„Pri suchej ihle musí nájsť fyzioterapeut spúšťové body, tzv. Trigger Points.
Nachádzajú sa hlboko vo svaloch, každý z nás ich má na inom mieste. Môžeme si ich predstaviť ako guľky (hrčky), ktorá sú tvrdé. Nedajú sa rozmasírovať, ale ihla do nich prenikne, naruší prekrížené, stiahnuté a pouzlené svalové vlákna,“ vysvetľuje P. Sninský.
Trigger Point-y sa tvoria opakovanou činnosťou, stereotypným pohybom, nadmernou záťažou, prácou alebo športom.

Po vpichnutí a manipulácii ihly v spúšťovom bod (po jeho deaktivácii), prichádza okamžité uvoľnenie od bolesti a napätia vo svale. Pacient v momente cíti úľavu. Samozrejme, ak bola bolesť chronická napríklad päť rokov, tak úplne ustúpi až po viacerých opakovaniach.

Ďalšou oblasťou, kde sa suchá ihla používa, sú zdravotné problémy športovcov pri veľkej fyzickej aktivite. „Sval je preťažený. Ak sa masíruje, prichádza ešte väčšia bolesť. Ako prvá pomoc v tomto prípade prichádza práve suchá ihla. Napicháte body a sval sa uvoľní,“ rozpráva P. Sninský.
Výrazným zdravotným prínosom je, že po použití suchej ihly sa skráti čas liečby a regenerácia aj o polovicu.
Práca fyzioterapeuta, ktorý aplikuje suchú ihlu, je veľmi náročná na zdravotnícke vzdelanie a odbornosť. Terapeut musí výborne ovládať základy anatómie ľudského tela. Súčasne musí mať za sebou určitú prax, pri ktorej získal dokonalú palpáciu – dotyk, aby mohol spoľahlivo vyhmatať spúšťové body. „Predstavte si, že treba pichnúť aj 5 cm dlhú ihlu do svalu vedľa chrbtice. Terapeut nesmie zapochybovať o sebe. Musí si byť istý svojimi anatomickými vedomosťami,“ vysvetľuje P. Sninský. Do ostatných svalov sa zväčša pichá ihla dlhá 3 cm.

Suchá ihla je určená pre všetkých, čo majú chronické bolesti ̶ syndróm karpálneho tunela, tenisový lakeť, golfový lakeť, stuhnuté rameno, bolesti hlavy, krku, krížov, bedrovej kosť či achillovej šľachy. Mimoriadne účinná liečba je aj pri akútnej bolesti, pri zníženej funkčnosti svalov a po fyzickej námahe.

Informácie poskytol Peter Sninský.

Kto je Peter Sninský, H.Dip.NMT?

Peter Sninský vyštudoval v roku 2004 základný masérsky kurz v Zamase. Práca maséra sa mu začala veľmi páčiť. Po tom, čo v roku 2005 odišiel skúsiť šťastie do Írska, si zaplatil prvý diaľkový kurz na súkromnej škole v Dubline (National Center Dublin). Po dvoch rokoch získal prvý certifikát, čím sa mu otvorili väčšie možnosti pri práci maséra.

V Írsku je národný šport hurling, kde získaval skúsenosti ako masér jedného tímu športovcov. Peter je náročný na seba a ako hovorí, „zistil, že má málo vedomostí“, a tak pokračuje v štúdiu, ktoré ukončí v januári 2019 záverečnými praktickými skúškami a obhájením práce. Už 10 rokov sa naplno a úspešne venuje liečbe Dry Needling (Suchá ihla) v Írsku.
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.