Plantárna Fascitída

Bolesti v päte, pätové ostrohy alebo plantárna fascitída.
Určite ste už mnohý niektoré z týchto slovných spojení počuli v súvislosti s bodavou bolesťou na päte alebo skôr akoby vo vnútry päty. Okrem plantárnej  fascitídi to môže byť pätová ostroha alebo Achilova tentinitída.

Čo to vlastne je? Prečo vlastne vzniká? Čo sa s tým dá robiť? Čo robiť pri bolestiach?
To sú hlavné otázky trpiacich týmto ochorením, ktoré dokáže ľudí naozaj veľmi potrápiť.

Všetky tieto problémi vznikajú z viacerých dôvodov a nachádzajú sa na nohe, preto sa treba pozerať na ne určite komplexne.

Najdôležitejšou úlohou našich nôh je statická funkcia - postavenie nôh na zemi v kľude a nosenie váhy tela. 
Ďalej úloha dynamická - možnosť pohybu po podložke. 

Nohy nemáme oddelené od ostatku tela :-) a preto budeme príčinu hľadať aj vyššie, ako len na chodidle, kde sa silné bolesti prejavujú.

Čo to vlastne je?


Plantárna fascitída - je zápal plantárnej fascie na chodidle. 
Plantárna fascia je najhrubšia fascia na našom tele, je to šľacha, ktorá spája pätnú kosť a prsty. Podopiera klenbu a pôsobí podobne ako tetiva luku - jej predpätie vyrovnáva osový ťah, ktorý vzniká z roztrúsenia dynamických napätí pri chôdzi.  Tlmiaca funkcia plantárnej fascie rozdeľuje zaťaženie naprieč celým chodidlom, funguje ako odpruženie a tlmí nárazy.

Pätová ostroha - je kostný výrastok na výbežku hrboľa pätovej kosti. Jedná sa o osteofyt, kostný výrastok, ktorý vzniká ako následok preťaženia tkanív, ktoré sa na tento výbežok upínajú.

Achilova tentinitída - je vlastne zjednodušene povedané - zápal achilovej šľachy.
Achilovka je najtenšou no zároveň najmohutnejšou šľachou ľudského tela. Ide o úpon lýtkového svalstva, skladajúci sa z dvoch svalov -povrchového a hlbokého, spájajúci trojhlavý lýtkový sval s pätovou kosťou. Šľacha sa upína na pätovú kosť a prenášaním ťahu svalov umožňuje hýbať chodidlami nadol a hore, taktiež sa postaviť na špičky. Achilovka je veľmi málo cievne zásobená, úplne najmenej: je to asi 5 centimetrov nad pätovou kosťou, kde aj najčastejšie praská.

Všetky tieto problémy sa prejavujú zo začiatku tlmenou bolesťou na chodidle alebo v achilovej šľache, alebo priamo na päte. Neskôr prerastajú do väčších a väčších bolestí až sa bolesť stáva neznesiteľná a postihnutý nemôže pomaly už na nohu ani dostúpiť. Vtedy už sú ľudia väčšinou zúfalí a urobili by čokoľvek, len aby nemuseli trpieť. A však, v tom čase je už na rýchle riešenie neskoro a liečba si vyžaduje omnoho viac času ako by si priali.

Prečo vznikajú tieto problémy?

Príčinou vzniku plantárnej fascitídy a bolesti zo zápalu je nadmerné zaťažovanie plantárnej fascie. Zápal sa tiež môže presunúť na okolité tkanivá, kde potom vznikajú bolestivé miesta s veľmi obmedzenou flexibilitou - možnosťou pružne reagovať.


Tieto problémy vznikajú z viacerých dôvodov a sústrediť sa len na jeden je, ako keby sme varili fazuľovú polievku iba s fazuľou:-) nedali by sme tam ani cibuľku, ani žiadne údene, ani smotanu ( v prípade že bude so smotanou:-), ani žiadne korenie, ani soľ, ani nič iné. Len fazuľa s vodou by nám asi moc nechutila. Trošku odľahčujem, ale takto je potrebné to vnímať. 

Bolesti na päte vznikajú niekedy ako reťazec mnohých vychýlení z normálu či už vrodených, alebo a to býva častejšie, nadobudnutých spôsobom nášho života. 

U športovcov to vzniká z preťaženia, napríklad u bežcov. Týto pri behu vyvýjajú kinetickú energiu - silu pohybu na beh a dvíhajú telo na krátku chvíľku do výšky. Čím dlhší beh tým viac nadvíhaných kilogramov, ale tiež aj viac dopadov práve na špičku, chodidlo a v neposlednom rade na pätu - v tej chvíli je veľmi dôležitá obuv a zdravie vlastného chodidla ak behajú napríklad v nízko profilových teniskách alebo na boso. 

Ale z preťaženia ten problem tiež môže vzniknúť u ľudí, ktorí manuálne jednostranne zaťažujú nohy. Môže to byť následok bludného zápalu v tele a zapáli sa tkanivo, ktoré je najmenej odolné, či už zo spomínaného preťaženia alebo práve preto, že nie je zaťažované dlhodobo a zrazu ho náhle zaťažíme. Plochá noha tiež spôsobuje časom mnohé komplikácie ako aj spadnutá klenba nohy. 

Nevhodná obuv - vysoké podpätky ( aj keď sama som ich milovníčkou:-), ale aj tesná obuv, ktorá príliš nohu sťahuje.
Často je to pod nátlakom samotnej váhy človeka, ktorá je dlhodobo nadpriemerná. 

Bolesti v bedrovej oblasti či už hernia disku, alebo len protrúzia disku, alebo úraz v akéjkoľvek časti chrbtice.
Ak si myslíme že bolesti krčnej chrbtice nemôžu ovplyvňovať chodidlo, tak sa veľmi mýlime.
Pri akýchkoľvek bolestiach naše telo si hľadá tzv. úľavovú polohu - keď sa rôznym spôsobom nakláňame alebo uhýbame alebo dokonca vykrúcame:-) aby sme zmiernili bolesť, ktorá nás práve sprevádza životom:-) 


Veľakrát nám telo sa pripomína, že niečo nie je v poriadku. Napríklad ak máme problém v bedrovej oblasti a ešte ani len netušíte, že máte niečo s platničkami - možete cítiť pri šoférovaní, chôdzi alebo státi pálenie chodidiel, bolesť na holennej kosti ( píšťale ) a iné. 

Všetky tieto možnosti a je ich omnoho viac, potom prenášajú príliš veľkú záťaž na chodidlo a teda samotnú plantárnu fasciu.
Prakticky sa táto blana nachádza pozdĺž celého chodidla. Ak sa naťahuje priveľmi, zapáli sa a zápal sa tiež môže preniesť na okolité tkanivá, kde potom vznikajú mikrotraumy a z nich jazvy, miesta s veľmi obmedzenou flexibilitou, ktoré spätne ešte viac zvyšujú napätie na fascii.

Čo sa s tým dá robiť ? Čo robiť pri bolestiach ?

Možností liečby a tlmenia bolesti je veľmi veľa. V začiatkoch však môžeme skúsiť aj neinvazívne - neagresívne druhy liečby, ale tieto vačšinou fungujú keď ochorenie nie je ešte plne rozvinuté. Pokiaľ sme čakali príliš dlho na zlepšenie a prichádzalo paradoxne len zhoršenie, takýto stav si už bude vyžadovať invazívnejšiu liečbu a hlavne intenzívnu.

Ale poďme od začiatku.
 
Ak Vás pobolieva chodidlo, päta alebo achilovka, skúste pohyb, ktorý Vám túto bolesť najviac spôsobuje na čas vynechať a zameniť ho iným pohybom. Bežci budú musieť na niejaký čas zameniť beh za bicykel, cyklisti zas za chôdzu, ak dvíhate z niejakého dôvodu ťažké bremená musíte s tým okamžite prestať, pokiaľ nechcete riskovať nie len zápal ale aj natrhnutie mäkkého tkaniva, ťažké bremeno je aj naše telo:-) či nadváha, ktorej sa zbavíte, tiež pomôže pri riešení problémov. 

Celkovo však platí, že vyloženie noh a nič nerobenie - nie je dobré riešenie. 

Hýbať sa treba, ale s mierou a bez preťažovania. Choďte a to doslovne, dajte si na nohy dobré topánky, tenisky, najlepšie s mäkkou podrážkou, a kráčajte, kráčajte, kráčajte. A tak každý deň niejaký pravidelný čas - napriklad polhodinku - hodinku. Nechoďte do kopca, ale skôr po rovinke.

Pri prudkých bolestiach je dobré si tieto miesta bolesti natierať chladiacim gélom, alebo masťou od bolesti - na trhu ich je hneď niekoľko. Alebo prikladať si každú hodinku ľad, alebo si dajte zamraziť do mraziaku pollitrovú fľašu s vodou položte ju na zem a váľajte ju tam a späť - takto chladíte a zároveň jemne masírujete chodidlo.

Môžete používať masážne loptičky. Nech kedykoľvek Vás napadne si ich položiť na zem a gúľať tam a späť :-) Dôležité však je všetko robiť na obe chodidlá alebo rovnako riešiť obe strany - pretože ani si to neuvedomujeme - ale tým, že kvôli bolesti odťažujeme jednu nohu, druhú jednoducho preťažujeme, a preto aj ona potrebuje našu pozornosť.

Najdôležitejšie pri riešení týchto bolestí je komplexný pohľad na problém tzn. treba sa postarať aj o lýtka masážou, pomalým naťahovaním lýtkových svalov, uvoľňovaním bedrovej oblasti a celej chrbtice až po krčnú chrbticu a to pravidelne.

U športovcov nesmie byť zanedbávaný strečing pred a aj po výkone, hoci výkon je len tréningový. 

Strečing je ale dôležitý už na stálo pre každého kto si týmto ochorením prešiel. Kúpte si gumu na cvičenie a naťahujte si v sede na zemi chodilo aj lýtko s jej pomocou - môžete použiť aj uterák, tak ako na obrázku.

Taktiež pomáha Tejpovanie bolestivej časti a priľahlých oblastí. Možností alebo spôsobov tejpovania je nespočetne, naozaj záleží na tom či sa podarí odhaliť odkiaľ problém vychádza z ktorej časti tela aleboto bude trvať dlhšie a vtedy začneme v mieste bolesti a opäť v priľahlých oblastiach.


Pri masáži chodidiel sa dá pomerne ľahkým testom zistiť či je chodidlo preťažované alebo nie. Lepšie je keď niekto za Vás sa na Vaše chodidlo pozrie a otestuje ho a výsledok Vám tlmočí :-) Ľahnite si na brucho hocikde a nohy uvoľnite tak aby chodidlá boli uvoľnené tiež. Váš pomocník:-) zatlačí na pätu palcom a ukazovákom alebo ostatnými prstami proti sebe tak akoby ste chceli pätu uštipnúť.
Pokiaľ sa Vám objavia na stlačenej päte hrbolčeky, to je dôkaz preťažovaného chodidla. A nemylsite si, že to majú len ľudia starší. Čím ďalej tým viac sa hranica posúva už ku dvadciatke - na kurzoch tento test pri masáži nôh robím na všetkých účastníkoch, aby som si doplnila malú štatistiku v svojej hlave:-) A naozaj niekedy až žasnem, aký mladý človek má viditeľné preťaženie. Hold sedavý spôsob života sa na nás naozaj podpisuje.


Pokiaľ by ste chceli mať oficiálnu diagnózu treba navšítiviť  lekára: ortopéda, rehabilitačného terapeuta alebo dokonca reumatológa, aby sa vylúčili pridružené diagnózy. Oni problém vyšetria a spravia anamnézu - rozhovor lekára s pacientom. V prípade reumatológa ešte sa vyšetrý krv na reumatické  ochorenia a stanovia sa diagnóza a následný postup liečby.

Liečba može byť medikamentózna, rehabilitácia, terapia laserom, ultrazvukom, elektroliečba, magnetoterapia. 

Invazívnejšia liečba polieha v aplikovani obstrekov do bolestivých miest lokálnym anestetikom alebo kortikoidmi, rádioterapia ( odporúčala by som až ako predposledné liečenie), ožarovanie, a ako posledný krok - operačné riešenie spočívajúce v pretnutí preťažených úponov.

Prevencia sa odporúča v každom prípade či už bola liečba úspešná lebo je ešte v štádiu boja :-) niekoľko krát za deň si vyzuť topánky a pocvičiť s chodidlom aby netuhlo, pravidelné prechádzky aj keď to bolí po pár dňoch bolesť bude odchádzať a chodidlo sa postupne bude uvoľňovať, vyberať si obuv mäkkú alebo používať mäkké vložky do topánok, dávať si už jednoducho pozor na preťažovanie, pravidelné masáže ale nie len chodidla ale minimálne celej zadnej časti tela - treba si vybrať naozaj odborníka ktorý sa rozumie mäkkým tkanivám.

Pokiaľ Vám lekár predpíše rehabiltácie, určite si ich vyberte a absolvujte každú jednu.
Nebudete možno cítiť úľavu ihneď ale účinok budú mať určite. 

A na koniec, pokiaľ môžete chodievajte na boso aby ste stále precvičovali aj chodidlo, aj svaly a šľachy na členkoch, a v neposlednej rade aj lýtka - pre Vaše nohy je to najlepší spôsob cvičenia a prevencie.

Prajem Vám aby ste nemuseli rozmýšľať nad možnosťami, ale aby ste si užívali chôdzu, beh a pohyb bez bolestí ako taký.


Evka Wedra Kačková
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.