Osteochondróza

Ak vás začala bolieť krčná chrbtica, zbystrite pozornosť. Môžete skončiť až na operačnom stole. Máte bolesti chrbtice, sústreďujú sa hlavne v krčnej chrbtici?

Príčin môže byť mnoho. Môžu byť zvratné, ale môžu byť aj patologické.
Nedávno som absolvovala operáciu krčnej chrbtice, ktorá ma veľa naučila. Dozvedela som sa, prečo sa mi stalo, že sa ochorenie stalo patologickým. Zistila som sa ale aj veľa nových poznatkov o problematike týkajúcej sa krčnej chrbtice, príčinách vzniku ochorenia a následnej liečbe.


O krčnej chrbtici vyučujem v našej škole Zamas s prestávkami určite už aspoň dvanásť rokov. Najlepšiu skúsenosť som však zažila sama na sebe. Všetci dobre vieme od našich starých mám, že keď si človek zoberie toho veľa na plecia, tak len ťažko sa mu to nesie a časom sa určite unaví.
Nielen ja, ale aj väčšina mojich známych je na tom podobne. Nakladáme si na chrbát koľko len vládzeme a v mnohých prípadoch až nadmieru. A potom sa často čudujeme, keď sa naša záťaž začne podpisovať na našom zdraví. Vyrástla som ako dievča na statku, ale nesťažujem si. Som veľmi vďačná mojim rodičom, že ma naučili tvrdo pracovať, lebo veľakrát v živote mi ich pravidlá pomohli. Jedno však mi je napriek všetkému ľúto a to, že ma nenaučili odpočívať. :-) Niežeby nechceli, ale sami to nevedeli. Som vo veku, keď už si môžem povedať, že za sebou vidím roky tvrdej práce. Moje telo mi ale od minulého roku dalo jasne najavo výsledok tohto obdobia. Bolesti krčnej chrbtice určite nie sú to najhoršie, čo vás môže postretnúť, ale sú otravné. Po dlhšom čase vám každý, kto sa s nimi trápi, dá za pravdu, že sú veľmi vyčerpávajúce, obmedzujúce a výrazne znižujú kvalitu života.

Krčná chrbtica (alebo tiež cervikálna) je tvorená siedmimi stavcami, s označením od C1 až po C7. Prvé dva stavce sa označujú ako atlas (C1) a čapovec (C2). Umožňujú otáčavý pohyb hlavy a krku. Toto sa deje vďaka ich anatomickej stavbe a dokonalej funkčnej súhre ich samotných.
Krčná chrbtica je zdrojom mnohých problémov, a to či už vrodených, nadobudnutých preťažovaním, prípadne úrazom, psychickými príčinami atď. Je veľmi pohyblivá, namáhaná a celodenne zaťažovaná, často preťažovaná. Neustále preťažovanie má za následok rýchlejšie a predčasné opotrebovanie stavcov, tzv. osteochondrózu.
Osteochondróza je poškodenie chrbtice spôsobené vekom, ktoré však môže prísť aj predčasne práve vďaka dennodennému preťažovaniu.
Prejavuje sa:
zníženou pružnosťou a hrúbkou medzistavcových platničiek 
vznikom výrastkov - osteofytov na stavcoch
zúžením otvorov pre priechod nervových koreňov miechy
degeneratívnym zapojením aj ďalších častí chrbtice

Osteochondróza je degeneračný dystrofický proces, ktorý obyčajne začína narušením tkanív medzistavcovej platničky a vedie k zmenám v štruktúre celej chrbtice. My sa však bližšie pozrime na to, ako postihuje práve krčnú chrbticu. Čo to vlastne v praxi znamená? Najčastejšími príznakmi prvej fázy je bolesť, ktorá je pomerne znesiteľná a väčšina ľudí ju ani veľmi nerieši. Pomáha ísť na masáž - najlepšie pomôžu mäkké techniky, oddych, analgetiká od bolesti. Aj keď toto všetko určite pomôže, samotný jav to nezastaví a ani nevyrieši. Keby sme sa domáhali hneď pri prvých príznakoch všetkých diagnostických vyšetrení a mali by sme šťastie na odborného lekára, ktorý by nám vysvetlil, čo máme zmeniť, aby sa náš stav nezhoršoval, bolo by to ideálne riešenie. Určite by sme sa vyhli mnohým následným problémom.

Ďalší vývoj ochorenia môže už spôsobiť silné bolesti. Nepoznám veľa ľudí, ktorí hneď na prvýkrát pri takýchto problémoch navštívia lekára a naliehajú, aby ich odporučil na neurologické vyšetrenie. Silné bolesti znamenajú výrazné a k tomu pridružené mravenčenie - tŕpnutie najskôr prstov, potom aj celých končatín. Bolesti sú veľmi obmedzujúce pre bežný život.
Aby bola jasná podstata, vysvetlím, ako vzniklo slovo osteochondróza, a to podľa knihy Osteochondróza pre profesionálneho pacienta. ,,Latinské slovo degenerácia znamená - upadávať, prestať sa rozvíjať, miznúť. Lekársky termín degenerácia sa používa k označeniu stavu, kedy bunky tkanív alebo orgánov majú oslabené špeciálne funkcie a následne ich úplne stratia.”
Slovo dystrofia je gréckeho pôvodu a vzniklo z predpony dys - znamená narušenie, stratu, neprítomnosť niečoho, čo je základom slova. A slova trophe - znamená v gréčtine výživu. Slovo dystrofia znamená doslovne narušenie výživy tkanív a vnútorných orgánov, prípadne celého organizmu, ktoré následne vedie k vyčerpaniu. Latinské slovo destructio znamená zničenie. V patológii sa pod týmto termínom rozumie zničenie tkanivových, bunečných a subbunečných tkanív.

Prečo dochádza k takýmto zmenám čoraz častejšie? 
Sú to minimálne dve závažné príčiny. Je to štýl života, aký vedieme veľa sedíme, málo sa pohybujeme - mali by sme sa zamyslieť nad naším pohybom. Tým určite nemyslím, aby ste začali chodiť každý deň do posilňovne. :-). No a druhou príčinou sú nekvalitné potraviny, ktoré konzumujeme. Niežeby sme to tak chceli, ale jednoducho to tak je - príliš veľa
spracovania, konzervovania a iné. Každý človek sa nemusí obávať oboch týchto príčin. :-) Ale mal by ich každý mať na pamäti, pretože počet ochorení chrbtice každým rokom závratne stúpa a vek, kedy sa ochorenie chrbtice začne prejavovať, každým rokom klesá. 

Eva Kačková
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.