Masáž a psychologické problémy


Pandémia COVID-19 upriamila pozornosť verejnosti na problémy nielen fyzického, ale aj duševného zdravia. Negatívne informačné pozadie a sociálna izolácia prinútili mnohých ľudí premýšľať o svojom emocionálnom stave.
Téma duševného zdravia je v skutočnosti aktuálna už dlho.
Podľa amerického Národného výskumného inštitútu duševného zdravia v roku 2019, takmer každý piaty dospelý trpel nejakým druhom duševnej poruchy. V júni 2020 správa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ukázala, že takmer 40% Američanov má nejaký typ problému duševného zdravia. Podľa odborníkov 60 % mužov a 50 % žien dostane aspoň raz v živote psychickú traumu – a to neplatí iba pre Spojené štáty, ale aj pre celý svet. Okrem toho 7 až 8% dospelých trpí PTSD (posttraumatická stresová porucha).


Výskum ukázal, že masáž môže pomôcť pri množstve bežných duševných porúch, najmä pri úzkosti a depresii. Mnohí naši klienti prichádzajú na masáž práve preto, aby uvoľnili nervové napätie, zvládli úzkosť a zlepšili si náladu. Všetci vieme o výhodách masáže pre psychickú pohodu a je rozumné položiť si nasledujúcu otázku: ako čo najefektívnejšie pomôcť klientom vyrovnať sa s rôznymi psychickými a emocionálnymi problémami a pritom zostať masérom a nezmeniť sa na psychológa?

Masáže + duševné zdravie, čo môžeme urobiť a kedy klient potrebujeme pomoc špecialistu?
Klientovi samozrejme nemôžeme poradiť ani ho diagnostikovať, ale v niektorých prípadoch by sa klientovi malo odporučiť, aby kontaktoval odborníka. Existujú príznaky ktoré naznačujú, že klientovi možno odporučiť návštevu psychológa a psychoterapeuta.

Zamyslime sa nad tým, čo môžeme robiť, aby sme ostali v rámci našej profesie. Dobré vieme, že duševná a fyzická pohoda sú neoddeliteľne spojené.
Bolesť, chronická únava, svalové napätie či poruchy spánku sú veľmi častými dôvodmi, prečo sa obrátiť na masérov. Všetko to môže poukazovať na rôzne duševné poruchy, ako sú depresia, rôzne úzkostné stavy a posttraumatická stresová porucha. Existuje mnoho štúdií, ktoré sa podrobne zaoberajú výhodami masáže pre ľudí trpiacich chronickou a akútnou bolesťou, ako aj príznakmi chronických ochorení, ako je nespavosť. 


Pozrite sa na to, čo robíte, očami klienta. Venujte pozornosť tomu, ako je vybavené vaše pracovné miesto masera, v akých farbách je zariadené, akú hudbu používate – to všetko ovplyvňuje mieru pohodlia klienta. Samozrejme, uvedomte si techniky, ktoré používate – niektoré techniky môžu klientovi spôsobiť fyzické nepohodlie, ktoré prebije vašu snahu o vytvorenie príjemnej atmosféry- pokiaľ sú takéto etchniky nutné, vykompenzujte ich a poslednú časť masáže venujte pokojnej technike, tak aby človek od Vás odišiel naladený neurosedatívne. Porozprávajte sa otvorene s klientmi. S najväčšou pravdepodobnosťou pozorujete klientov oveľa častejšie ako ktorýkoľvek iný špecialista – navštevujú vás pravidelne. Vizuálna diagnostika, komunikácia a palpácia vám môžu poskytnúť množstvo informácií o emocionálnom stave a duševnom zdraví klienta.


Klienti nech Vás upozornia, keď sa cítia nephodlne alebo keď majú pocit, že tlak pri masáži je až príliš silný. V prvom rade sa musia cítiť pohodlne.
Mali by ste pamätať na najbežnejšie príznaky duševných porúch, ktoré si vyžadujú kontaktovanie odbornika:
- ťažkosti s dodržiavaním dennej rutiny a vykonávaním každodenných úloh;
- depresívny stav, nedostatok nádejí a plánov do budúcnosti;
- prudký pokles aktivity a neustály pocit únavy;
- poruchy chuti do jedla a náhle zmeny hmotnosti;
- tendencia užívať väčšie dávky lieku, ako predpisuje odborník;
- Poruchy spánku - nedostatok spánku, nočné budenie, neschopnosť zaspať alebo sa zobudiť. 



Rozmýšľajte nad šetrnými slovami pre prípad, že za vami príde klient s týmito príznakmi. Nedávajte im rady ktoré si myslíte že sú z Vášho pohľadu dobré, každý fungujeme iným spôsobom a každý aj inak reagujeme. To čo funguje na jedného na druhého nemusí. Nie sme psychológovia a to musíme mať stále na pamäti, ale tiež vieme z praxe, že nám klienti veria viac ako komukoľvek inému. Ak je to možné, povzbuďte ich, aby čo najskôr kontaktovali svojho praktického lekára.
Veľa šťastia!


Doplnená verzia zo zdroja: www.massague.ru
. Jenny Troncao Hit

Literatúra: 
1. Christopher A. Moyer, James Rounds a James W. Hannum. "Metaanalýza výskumu masážnej terapie." Psychologický bulletin 130. č. 1: (2004): 3-18.
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.