SM systém

SM systém- Cesta ku zdraviu...

 

Aký význam má cvičenie SM systém? Veľakrát som si položil túto otázku. Stretávam sa s ľuďmi, ktorí majú rôzne problémy a ochorenia pohybového aparátu. 

Zvykli sme si spoliehať sa v mnohých veciach na niekoho iného. Roky nás učia a vychovávajú, že liečiť môže iba lekár. Je to celosvetovo najvýnosnejší biznis. Nečudujme sa potom, že sa mnoho ľudí so svojimi bolesťami zverí do rúk lekárov. V určitých prípadoch je to v poriadku. Len sme si už akosi automaticky zvykli, že na všetky bolesti je liek, či už v podobe liečiv alebo operačných zákrokov. 

Akosi sme zabudli, že za to čo si spôsobíme mnohokrát sami by sme mali zobrať zodpovednosť do svojich rúk.

Uvediem príklad: úradník z kancelárie. Roky pracuje niekoľko hodín za písacím stolom, príde domov unavený, sadne k telke (ženy to majú ešte náročnejšie- deti, domácnosť a pod.), zdvihne sa a ide spať.

Po čase ho začne bolieť chrbát. Vyskúša lekárov, lieky, rehabilitácie, masáže. Nechcem zatracovať rehabilitáciu a masáž. Sám som masér a viem aké pozitívne účinky na ľudské telo má masáž. Zase je tu však ten vzorec- „mám problém, a masér alebo fyzioterapeut, rieš ho!“

V niektorý prípadoch masáže alebo rehabilitácie nepomáhajú alebo pomôžu len na krátky čas.

„Masér nevie masírovať, na rehabilitáciách to odflákli“, a podobné reči budú nasledovať. Je pohodlné preniesť zodpovednosť na niekoho iného a prípadný neúspech tiež.

Dostávame sa pomaličky k tomu, ako nám v tomto môže pomôcť SM systém (nebudem písať o princípoch, to je na iný článok). Je tam prítomný aj cvičiteľ, ale zodpovednosť za svoj stav už preberá klient (uvádzam klient lebo pacientov liečia iba lekári. Cvičiteľ klienta naučí cviky a on si už doma musí cvičiť sám. Ak bude cvičiť poctivo a trpezlivo, úspech sa dostaví. Ak bude cvičenie flákať (môže sa vyhovoriť, že cvičenie je neúčinné-aj takí sa nájdu) úspech sa nedostaví, a vtedy si za to môže sám. 

Cvičenie okrem toho, že pomáha nášmu telu, pomáha zároveň aj našej osobnosti. Rozvíja v nás pocit samostatnosti a zodpovednosti. Učí nás lepšie počúvať naše telo a komunikovať s ním. Učí nás k trpezlivosti. Nemôžeme predsa odstrániť problém, ktorý sme si „pestovali“ roky, za pár dní. Tí čo vytrvajú a pochopia význam toho, že sami si zodpovedáme za seba a svoje zdravie, sa dočkajú uzdravenia. Tí, ktorí to nepochopia budú ďalej hľadať, skúšať a obviňovať. Nemôžeme im to však mať za zlé, lebo aj to je cesta. Cesta k nájdení seba samého.
Cesta ku zdraviu.

Aké účinky má cvičenie SM systém podľa vekových skupín:

Žiaci, študenti, mládež:

Cieľom cvičenia je regenerácia po dlhom sedení v školských laviciach. Cvičenie je prevencia vzniku: chabého držania tela, hyperkyfózy, hyperlordózy, Mb. Scheuermann, skoliotického držania tela (prevencia vzniku skoliózy). Cvičiť je možné začať už v 5 rokoch.

 

Športovci:

Rýchly nástup aktivity stabilizačných svalov zlepší cit pre rovnováhu a zároveň ochráni chrbticu a kĺby pred preťažením. Strečink s aktívnou relaxáciou naťahovaných svalov umožní dosiahnuť omnoho väčší rozsah pohybu a umožní uvoľniť napätie svalov, ktoré bránia špičkovému výkonu. Beh športovcov sa zrýchli a vďaka optimálnej stabilizácii bude mať regeneračný charakter. Cvičenie zvýši kondíciu športovca a pomôže mu udržať si zdravie.

 

Stredný vek:

Po sedavej práci alebo jednostrannom zaťažení, cvičenie obnoví svalovú rovnováhu, uvoľní bolestivé svalové napätie a optimalizuje pohybovú koordináciu s dôrazom optimálne koordinovať a stabilizovať chôdzu a beh. Cvičenie nás tiež dobre pripraví na rekreačné športy.  Tukové tkanivo postupne premeníme na svaly.

 

Seniori:

Cvičením v sede upravíme poruchy a rozsah pohybu v pletenci ramennom , posilníme šikmé brušné svaly a regenerujeme krčnú chrbticu. Cvičením v stoji s oporou stabilizujeme trup a panvu a relaxujeme bolestivé napätie vo svaloch. Nakoniec postupne zvládame koordináciu a stabilizáciu chôdze. Odstránenie nestability a a závratov je prevenciou pádov. 

 

Komplexný program pre maminky:

Cvičenie pred plánovaným tehotenstvom, cvičenie počas tehotenstva , návrat kondície po pôrode. Aktivácia brušných svalov, posilnenie svalov panvového dna, prevencia bolestí chrbtice počas tehotenstva a po ňom. 

 

Bolesti chrbtice. Operovať alebo nie?

Veľakrát sa ma moji klienti, ktorí majú problémy s chrbticou, pýtajú či majú ísť na operáciu alebo nie.
Nie som lekár a preto nie je v mojej kompetencii odhovárať klientov od operácie. Sú prípady keď je operácia nevyhnutná (napr. syndróm kaudy), vtedy hrozí vážne poškodenie zdravia a operačný zákrok je nevyhnutný. 
Na druhej strane mám klientov, ktorým jeden lekár povie operovať a iný neoperovať. Ako sa teda rozhodnúť?
V prvom rade by som radil navštíviť viacerých špecialistov a vypočuť si ich názor nezávisle od seba.
Ak čo len jeden operáciu nedoporučí, tak sa operovať nenechajte. Nájdu sa našťastie ešte lekári, ktorí nevidia v operácii jediné východisko.
Prečo by operácia v prípade bolestí chrbtice nemala byť to najlepšie riešenie? Ak opomenieme spomínaný syndróm kaudy, je každá operácia vážny zásah do organizmu. Pri operácii sa narušia tkanivá a svaly, ktoré sa potom hoja jazvou. V mieste jazvy už nikdy nebude sval ani tkanivo také pružné ako predtým. Pri operáciách chrbtice sa veľakrát stabilizujú stavce rôznymi skrutkami a tyčami, odstraňujú sa kúsky alebo celé platničky a nahrádzajú sa rôznymi materiálmi. Chrbtica v operovanom úseku je pevná a nepružná, zvýšený tlak sa prenáša nad a pod operované miesto a neskôr dochádza k poškodeniu aj týchto úsekov chrbtice. Sú ľudia, ktorí majú za sebou až desiatky operácii. Prečo potom nepomohla už jedna operácia keď je taká prospešná?

Z rozprávania mojich klientov viem, že sa stretli s pacientmi, ktorí si povedali: „Nechám sa operovať a zbavím sa bolestí.“ Myslíte si, že sa to takto vyrieši? Že sa odstráni príčina, ktorá tieto bolesti spôsobila? Sami si na to môžete dať odpoveď. Veľakrát po operáciách nastupuje FBSS (Failed Back Surgery Syndrome). Sú to novo vzniknuté alebo pretrvávajúce bolesti v chrbtici a v dolných končatinách po operácii, operáciách alebo po diagnostických výkonoch v oblasti driekovej chrbtice. 
Ako by som sa rozhodol ja keby som bol v takej situácii? Určite by som na operáciu nešiel a ani by som ju nedoporučil nikomu z mojich blízkych. 
Svaly a kostra sú založené na pohybe. Jedine pohyb a správna chôdza dokážu liečiť a regenerovať platničky a chrbticu. 

Cvičenie SM systém nám pomôže uvoľniť svaly, ktoré sú preťažené, natiahnuť svaly skrátené a posilniť oslabené. Pod dozorom cvičiteľa sa naučíte znova správne chodiť. Nesprávny stereotyp chôdze je hlavnou príčinou preťaženia chrbtice, degenerácie kĺbov a vo veľkej miere sa podieľa na vzniku skoliózy. Pomocou cvičenia SM systém si vytvoríte svalový korzet a nebudete ďalej potrebovať korzet plastový pre správny rast chrbtice deformovanej skoliózou. 

Cvičenie a pohyb je ten najlepší liek aký môžete svojmu telu poskytnúť. 

 

Chrbtica a športová aktivita.
Všetci vieme, že dlhodobá nečinnosť nepriaznivo pôsobí na chrbticu a chrbtové svalstvo. Sú však aj športové a pohybové aktivity, ktorým by sa mali ľudia s problémami chrbtice vyhýbať.
Ako si vybrať vhodnú športovú aktivitu ? 

Za športy a cvičenia, ktoré nemôžu uplatniť špirálnu stabilizáciu a sú preto veľmi rizikové považujeme:
Posilňovanie na fitness strojoch (riziko rastie s rastúcou silou a dĺžkou cvičenia)hokej,golf,aerobik,športovú a rytmickú gymnastiku,zjazdové lyžovanie a snowboarding.

Za športy a cvičenia,ktoré nemôžu uplatniť špirálnu stabilizáciu, ale ich riziko nie je také veľké považujeme:
Cvičenia v ľahu na podložkách –obzvlášť sedy-ľahy,cvičenia na lopte,joga,brušné tance,kalanetika.
Tieto pohybové aktivity nie sú z hľadiska špirálnej stabilizácie vhodné pre pacientov. V regeneračnom programe nemôžu ostať ako jediné opatrenie a vyžadujú ďalší kompenzačný tréning. Ak dlhodobo ostanú jedinou pohybovou aktivitou nesú so sebou riziko preťaženia.
Osobitne spomeniem plávanie: štýl prsia namáha krčnú chrbticu (hlavne ak sa pláva s hlavou nad vodou), štýl kraul spôsobuje skoliózu a je preto kontraindikovaný pri skoliózach.
Cyklistika namáha chrbticu a nie je preto vhodná pri pacientoch s poškodením medzistavcových platničiek.

Za veľmi prospešné športy, ktoré pomáhajú automatizácii špirálnej stabilizácie považujeme:
Chôdzu v osovom postavení s optimálnym pohybom lopatky a paže,šprint, beh na lyžiach.

Za športy,ktoré integrujú špirálnu stabilizáciu považujeme:
Väčšinu disciplín ľahkej atletiky,beh na dlhé trate,fotbal,karate. 

Koho nikdy nebolela chrbtica? 
Bolesť chrbtice, hlavne v chronickom štádiu je veľmi závažný problém. Ovplyvňuje osobný, pracovný aj spoločenský život postihnutého človeka. Veľmi negatívne sa podieľa aj na psychickom stave trpiaceho. Neustála bolesť, neschopnosť robiť určité veci, ktoré zdravému človeku prídu bežné a samozrejmé. Negatívne ovplyvňuje aj medziľudské vzťahy. Chrbtica môže bolieť z viacerých príčin.
Vývojové chyby, deformácie stavcov, nádorové a iné ochorenia. Málokto však vie, že bolesť chrbtice môže vychádzať aj zo zlého stavu svalového aparátu. 
Dlhé sedenie alebo státie v práci, nevhodná športová aktivita, málo pohybu a pod., to všetko preťažuje svalstvo chrbtice, vzniká veľký tlak na stavce a následne na medzistavcové platničky. Platničky sa vyklenú zo svojho miesta a tlačia na nervové korene. To všetko spôsobuje veľkú bolesť. Pri dlhodobom tlaku sa obal platničky môže roztrhnúť a jeho obsah vytekať . Platnička sa postupne vysušuje a degeneruje. Medzera medzi stavcami sa zmenšuje a znižuje sa pohyblivosť v danom úseku chrbtice. Nezriedka táto situácia končí operáciou.
Po operácii sa však všetko zmení, pomyslíte si. Nanešťastie to nebýva vždy pravda. Veľakrát po operácii prichádzajú nové bolesti, úsek operovanej chrbtice je nepohyblivý, a neskôr dochádza k poškodeniu úsekov pod a nad operovaným miestom.

Ako z tohoto začarovaného kruhu von?
V dnešnej dobe sa mnoho ľudí spolieha na to, že ich problémy za nich niekto vyrieši. Je to tak aj pri rôznych ochoreniach a bolestiach. Dám si pichnúť injekciu, užijem tabletku a bolesti sú preč. Nevadí, že sa neskôr vrátia. Však „zázračné“ lieky sú tu stále. Skúste niekomu navrhnúť každodenné a celoživotné cvičenie. Cvičiť? A každý deň? Na to nemám čas, mám veľa práce... podobné slová počúvam často. Kým ľudia nepochopia, že ich zdravie je len v ich rukách a iba oni sami sa môžu zbaviť bolestí, dovtedy budú trpieť. 
„Čo sa nehýbe je mŕtve.“ Len cieleným a pravidelným cvičením sa môžete zbaviť bolestí. Nikdy nie je neskoro. Vezmite zodpovednosť za svoje zdravie do svojich rúk a uzdravte sa.
Prajem Vám veľa zdaru pri tejto „neľahkej“ ceste. 

Neliečte sa, ale vyliečte sa...

 

Trápia vás bolesti chrbtice? Vystreľuje vám bolesť od chrbtice do nôh a lieky na bolesť už nezaberajú? Alebo už dokonca zvažujete operáciu chrbtice? 
Tak práve vám môže pomôcť liečebná metóda cvičenia - SM-Systém.
Máte sedavé zamestnanie a zároveň nemáte čas na šport? Vyskúšajte preventívne regeneračné cvičenie SM-Systém.

Liečba bolestí chrbtice, skoliózy chrbtice, výhrezu medzistavcovej platničky.
Prevencia vzniku ochorení chrbtice a celého pohybového aparátu.
Stabilizácia a mobilizácia chrbtice SM-systém, je cesta ako aktívnym cvičením odstrániť bolesti chrbtice, rôzne deformity a preťaženie veľkých kĺbov. Cvičí sa s elastickým lanom, ktoré umožňuje rozsiahly pohyb končatín proti malej a pomaly rastúcej sile, ktorá aktivuje stabilizačné svalové skupiny. Natiahnutím chrbtice smerom hore uľavuje od bolestí chrbta, regeneruje platničky a kĺby.

Cvičenie je taktiež vhodné aj pre tehotné ženy , kde správne posilnia brušné svaly , svaly panvového dna a následne zrelaxovali a natiahli chrbticu. Vývoj dieťaťa bude podporený prirodzenou mobilizáciou brucha a nebude rušené napätím v chrbte. Cvičenie je prevencia bolestí chrbta, predčasného otvárania bránky, uľahčí a urýchli pôrod. Je to cesta k zdraviu mamičky aj dieťaťa.

Pohybom ku zdravej chrbtici :-)

 
AUTOR: Juraj Volf - certifikovaný lektor pre Slovenskú republiku
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.