Reflexná masáž chodidiel

Reflexná masáž chodidla – dar od Indov

Vedeli ste, že v Indii dávajú pri narodení malým bábätkám ako dar misky, mosadzné, medené, zlaté alebo strieborné? Týmito miskami deťom zo začiatku rúčky a nôžky trie ich mama. (Masíruje sa oblou stranou misky, pričom sa používajú rozličné oleje.) Neskôr, keď sú už väčšie, tak si chodidlá a ruky každý večer masírujú miskami samé. Je to presne taký zvyk, ako keď si my pravidelne každý deň umývame zuby. 

Pri reflexnej masáži chodidiel dochádza k stimulácii reflexných plôch, a tak o nepriame ovplyvňovanie vnútorných i vonkajších orgánov (oko, ucho, koža).  Z centrálnej nervovej sústavy (ďalej CNS), konkrétne z miechy, vychádzajú z obidvoch strán chrbtice pomedzi stavce vždy po dva páry nervových koreňov, ktoré sa rozvetvujú a vedú až do periférie, na dlaň a na spodok chodila. Chodidlo je tak v podstate zmenšeninou ľudského tela.  A my môžeme na naše telo pôsobiť práve cez tieto nervové zakončenia (reflexné plochy), pričom k najsilnejšiemu pôsobeniu dochádza práve cez chodidlo. 

Keď stláčame, masírujeme alebo trieme jednotlivé body a plochy, akoby sme masírovali určité miesto na tele alebo vnútorný orgán. Konkrétne miesta na chodidle prislúchajú rozličným častiam tela alebo orgánom. Napríklad, na palcoch pravej aj ľavej nohy sa nachádzajú reflexné plôšky pre žľazy s vnútorným vylučovaním, ďalej pre hrdlo a nos. Oblasť pľúc sa nachádza pod palcami, oblasť mechúra je približne v strede chodidla. Pravidelná masáž reflexných plôch, ktoré majú spojitosť s vnútornými a vonkajšími orgánmi, tak prispieva k prevencii ochorení, ich liečbe a trvalému zdraviu.

Veď si len vyskúšajme. Keď bosou nohou na niečo stúpime, tak nás to pichne a my reflexne reagujeme. Čo najrýchlejšie odtiahneme nohu.

 „Keď vieme ovplyvniť vnútorné orgány, vieme ovplyvniť celé naše telo. Napríklad, keď dám do poriadku žalúdok, bude mi lepšie tráviť, potom bude na tom lepšie aj tenké črevo. Keď jeden orgán preliečime, rozbehne sa celý kolobeh ozdravných procesov, kedy sa začne liečiť aj celé telo,“ hovorí masérka Beata Šoltésová zo Žiliny. A dodáva: „Reflexná masáž sa preto odporúča ako doplnková metóda k liečbe pri akýchkoľvek problémoch s vnútornými orgánmi, ak nejaký orgán stagnuje, nepracuje, alebo naopak, ak pracuje príliš, tak ho vieme uvoľniť.“ 

Aj preto reflexná masáž chodidla patrí k jedným z najúčinnejších metód alternatívnej medicíny.

Pri reflexných masážach pôsobíme cez perifériu na jednotlivé body a dávame impulz, ktorý vedie nervovými dráhami do CNS. „Ten vyhodnotí a zapojí všetky štruktúry, ktoré k danému body prináležia – aj svaly, aj vnútorné orgány. Princíp je taký, že keď reflexné body dráždime, tak ich nútime k činnosti. Buď ich upokojujeme alebo stimulujeme. Aj preto sú spôsoby hmatov na body rozdielne. Napríklad, keď treba upokojiť žalúdok, tak robíme iný hmat, ako keď potrebujeme nabudiť žalúdok, aby pracoval. Vieme dať v podstate impulz taký, aby sme dávali vnútorné orgány do harmónie,“ vysvetľuje B. Šoltésová.

Ďalšou výhodou reflexnej masáže chodidla je ľahká a rýchla diagnostika orgánov celého tela. B. Šoltésová spomína: „Práve tak som sa k reflexnej masáži dostala tak. Keď som masírovala, klient napríklad po úraze, bol citlivý na dotyk a nepustil ma na to miesto, ktoré som potrebovala masírovať. Preto som sa rozhodla pre reflexnú terapiu, kde som sa na dané miesto mohla dostať nepriamo masážou reflexných bodov. Zároveň som mohla celé telo cez chodidlo aj diagnostikovať.“ Pri ochorení jednotlivé reflexné miesta na šľapaji reagujú po trení alebo stlačení bolesťou, pričom podľa mapy reflexných plôch presne vieme, ktorý orgán, sval alebo šľacha má problém.

Na druhej strane, keď už máme konkrétne problémy s orgánmi, reflexná masáž môže poslúžiť ako prvá pomoc. „Keď niečo bolí, tak sú špeciálne hmaty a zóny, ktoré sa používajú napríklad pri žlčníkovom záchvate, kolike tenkého čreva či dvanástnika. Vtedy vieme cez reflexnú plôšku chodila upokojiť orgán, aby tak nebolel,“ dodáva B. Šoltésová.

Sú ľudia, pre ktorých je táto masáž mimoriadne vhodná. Vyhľadávajú ju najmä tí, ktorí nemajú radi dotyk na tele. Tým zväčša dotyk na chodidle neprekáža. 

Reflexná masáž chodidla je vhodná nielen ako pomocná terapia do masérskych salónov. Po absolvovaní základného 3-dňového kurzu, ju zvládnu aj laici, ktorí sa potom reflexnej masáži chodila môžu venovať doma. Obľúbený spôsob u partnerských dvojíc je taký, že si v rámci prevencie chodidlá masírujú navzájom.

Monika Maruňáková

Informácie poskytla masérka Beáta Šoltésová a odborná literatúra.
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.