Masáž medzirebrových svalov


Veľmi aktuálnou témou je masáž medzirebrovych svalov, môžu byť v napätí z choroby pri kašli, môžu byť preťažené zlým postavením hrudníka, keď klient má rotáciu v hrudníku, môže byť neustále hrudník v miernej flexii kedy sa tiež ovplyvňuje jeho pohyblivosť.

Zdravý, pohyblivý hrudník nám umožňuje efektívnejšie sa pohybovať a čo je veľmi dôležité, aj dýchať.

Naši klienti sa väčšinou sťažujú na bolesti určitej časti tela – hornej časti chrbta, ramien, krku a pod. Oveľa menej často sa však sťažujú na bolesť alebo napätie v rebrách – môže sa im zdať, že ich bolí chrbát, alebo jednoducho niečo vo vnútri hrudníka. Preto masážni terapeuti pracujú s hrudníkom len zriedka, takmer vo všetkých prípadoch tam nájdete svalové napätie. Masáž hrudníka nám aj uľahčuje masáž iných častí tela.
Áno, je to pravda - po správnom vymasirovaní rebier pochopíte, že je pre vás jednoduchšie potom pracovať aj s inými časťami tela. Môže trvať veľmi dlho, kým sa pokúsite uvoľniť tvrdohlavé kosoštvorce a horné trapézové svaly. Ale kým celému hrudnému košu nedáme voľnosť pohybu, nedosiahneme skutočné dlhodobé výsledky prácou s týmito oblasťami, kde sa často hromadí chronické napätie – všetky sú doslova nad a okolo hrudného koša.

Mimochodom: masáž hrudníka pomáha klientom ľahšie dýchať a preto doma si môžu pomôcť aj rôznymi dýchacími technikami, na ktoré je dobré ich tiež upozorniť. Masáž môže klientom pripomenúť, že ich hrudníky sú skutočne veľmi pohyblivé – to podporí hlbšie, pomalšie a ľahšie dýchanie. Povedzte svojim klientom, že predĺžením výdychovej fázy aktivujú parasympatický nervový systém, ktorý privádza telo aj mozog do stavu relaxácie. Uvoľňuje svalové a nervové napätie – je to práve to, čo všetci od masáže očakávame. Preto som si istá, že takmer každému klientovi určite prospeje masáž hrudnika.
Technika č.1: Masáž medzirebrových svalov z opačnej strany.
Klient leží na bruchu.
Postavte sa na opačnú stranu od tej, s ktorou budete pracovať (napríklad: ak chcete masirovať rebrá na ľavej strane, postavte sa na pravú stranu stola).
Mali by ste stáť na úrovni ramien klienta. Postavte sa tvárou k ľavému stehnu. Natiahnite ruku cez telo klienta a obtočte prsty ľavej ruky okolo dolných rebier na ľavej strane hrudníka, uložte prsty medzi rebrami :)
Musí to byť vykonané tak, aby sa končeky prstov dotýkali stola - mali by ste sa dostatočne natiahnuť. Predstavte si, že vaše prsty ležia v medzirebrovom priestore – medzi jedným a druhým rebrom.
Chrbát držte vystretý, nehrbte sa. Teraz zľahka pokrčte kolená a pomaly sa odkloňte dozadu, akoby ste sedeli na imaginárnej stoličke.
Tym, že ste váhu tela presunuli dozadu, telo klienta by sa malo mierne zdvihnúť zo stola.

Dôležité je zapamätať si, že rebrá klienta len zľahka držíte. Končeky prstov by sa nemali zaryť do hrudníka. Nenapínajte bicepsy – nemali by ste používať ruky na odtláčanie tela klienta od stola. Len sa mierne nakloníte dozadu, bez akejkoľvek ďalšej námahy. Medzirebrové svaly by sa mali doslova „topiť“ pod vašimi prstami. Akonáhle pocítite, že rebrá vám vykĺznu z rúk, odolajte inštinktívnej snahe chytiť si ich silnejšie (povedzme, že sa im to nebude páčiť :-). 


Nechajte mäkké tkanivá „sa roztopiť“, vykĺznuť z vášho zovretia a potom si prsty druhej (pravej) ruky položte rovnako na ďalšej časti rebier, tesne nad miestom, kde sme pôvodne pracovali. Znova sa zľahka zakloňte dozadu, zdvihajúc (tak zvýšujeme pohyblivosť) ďalšiu časť, a opäť umožníte, aby vám pomaly táto prekĺzla medzi prstami.
 
Technika č.2: Masáž medzirebrových svalov.
 
Klient stále leží na bruchu.
Teraz budete pracovať so svalmi na tej istej strane, kde stojíte (napríklad budete pokračovať v práci s medzirebrovými svalmi na ľavej strane v stoji na ľavej strane stola). Postavte sa tak, aby ste boli na úrovni stredu hrudníka klienta, no zároveň mierne vytočte telo tak, aby ste boli otočení k zadnej časti hlavy. Pokrčte kolená alebo si sadnite na stoličku.
Niektorí moji kolegovia dokonca sedia na veľkých fitness loptách - rozhodnite sa, čo je pre vás výhodné. Mali by ste byť dostatočne vzdialený od tela klienta, tak aby ruky sa dotýkali bokov rebier, keď natiahnete ruky dopredu.
 
Z tejto polohy môžete vymasirovať tie iste laterálne/ bočné svaly, uvedené v popise prvej techniky, ale presnejšie a hlbšie. Pri prvej technike stojíte na opačnej (pravej) strane tela klienta a odkláňate sa od jeho tela, aby ste zvýšili pohyblivosť svalov. Teraz stojíte na ľavej strane a idete s ňou pracovať, preto sa musíte nakloniť dopredu - k bočným svalom, s ktorými budete pracovať.

Všeobecný význam tejto techniky zostáva nezmenený. Začnite masirovanim medzirebrových svalov dolných rebier. Položte spodok dlane pravej ruky na stôl. Končeky prstov by mali smerovať zhruba k opačnému ramenu a dotýkať sa medzirebrových priestorov v najlaterálnejšom zakrivení rebier. Ak ste našli správny bod, celá vaša ruka bude smerovať nahor pod uhlom približne 45 stupňov smerom na stôl.
"Ponorte sa" do medzirebrových svalov, mierne sa nakláňajte dopredu. Predstavte si, že vaše prsty sú v jednej línii s medzirebrovými priestormi – „nepicháte“ (používajte čo najväčšiu plochu prstov) do rebier, ale skôr sa pohybujete pozdĺž a medzi rebrami, mobilizujete tkanivá a spôsobujete, že medzirebrové svaly sa mierne dvíhajú a vzďaľujú zo svojej aktuálnej polohy.

Takže trochu nadvihnete tkanivá a odtiahnete ich od kosti. Keď sa svalové vlákna a fascie stanú pružnejšími, môžete postupne posúvať pravú ruku vyššie, smerom k horným rebrám, a potom do po
dpazušia, pričom klesáte medzi zadné rebrá a predným povrchom lopatky.

Pamätajte, že tkanivá klienta vám umožnia robiť tieto manipulácie iba vtedy, ked sa nakloníte a netlačíte. Mali by ste vytvárať tlak len tým, že sa nakloníte dopredu a v žiadnom prípade netlačte svalmi rúk (ako prvýkrát - naklonili ste sa od tela klienta a neťahali ste ho rukami zo stola).
 
Tieto dve techniky sú len špičkou ľadovca. Keď budete mať pocit, že ste sa naučili používať tieto techniky múdro – jemne a opatrne – začnite do svojich masáží zaraďovať jednu alebo obe. Sledujte reakciu klienta a upravte tempo a tlak na základe jeho pocitov a preferencií. Neponáhľajte sa a hlavne v žiadnom prípade neaplikujte silu.
 
Medzi našimi klientmi je veľa ľudí, ktorí masáž hrudníka jednoducho potrebujú (napríklad: tehotné ženy, športovci, ktorí pri športe vykonavaju rotáciu tela, herci, speváci, pedagógovia a pracovníci iných profesií odkázaní na svoju bránicu).
Uvoľnenie hrudníka zaraďte na začiatok masáže v ľahu. Pokiaľ robíte ako prvé uvoľňovanie v sede, tak to robte aj naďalej ako prvé a keď si klienta dáte ležať na masérsky stôl, uvoľnite najprv medzirebrové svaly a až potom robte ostatné, napriklad Myofasciálne techniky.
__tpx__
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.