Kinesiotaping

Aj keď to tak môže na prvý pohľad vyzerať, nie, nie je to najnovší módny výstrelok. Práve naopak, ide o liečebnú metódu, ktorá so sebou prináša významný uzdravovací benefit.

Tejpovacie pásky a kinesiotaping (tejpovanie) si v ostatných rokoch získali veľkú popularitu nielen medzi vrcholovými športovcami, ale aj medzi širšou verejnosťou. Pomáhajú vo viacerých smeroch: pri zmene mechaniky celkového pohybu, doliečení zranení, odstránení bolesti po úraze alebo zväčšenej námahe, či preťažení. Sú veľmi obľúbené pre svoju nenáročnosť, ľahkú aplikáciu, použiteľnosť, bezproblémovú nositeľnosť, a, predovšetkým, pre výrazný liečebný efekt, ktorý so sebou prinášajú. Aplikáciu tejpovacích pások ponúkajú lekári, fyzioterapeuti, maséri, dokonca sa ich môže naučiť aplikovať aj laik.

Metóda kinesiotapingu vznikla roku 1973. Jej otcom je japonský chiropraktik Kenzo Kase. Do Európy sa dostala v roku 2003.

Kinesiotaping je doplnková liečebná terapia. Pôsobí na nervový systém, cez ktorý sa potom aktivuje samoliečebný proces v tele. Vplýva na svaly, šľachy, v podstate na všetky naše pohybové štruktúry, ktoré máme cez pohybový systém prepojené aj s vnútornými orgánmi. Nalepením tejpovacej pásky niekam na povrch tela podráždime nervové zakončenie v koži, ktoré má priamu súvislosť s daným svalom, následne s celou vetvou nervu vedúcou k mieche.
Keďže je tejpovacia páska elastická, tak jej mechanizmus pôsobí tak, že vieme určité časti zastabilizovať, aby neboli tak namáhané, aby sa skôr zahojili.

Kinesiotaping lieči lymfatický opuch, hematómy, kondíciu svalov po mozgových príhodách, pomáha deťom, ktoré prekonali detskú mozgovú obrnu. Kinesiotaping pomáha uvoľniť tie svaly, ktoré sú nadmerne namáhané ako aj dopomôcť k rehabilitácií nervových vlákien svalov, ktoré nefungujú. 

V súčasnosti kinesiotaping zažíva boom. Je po ňom pre jeho výrazný liečebný efekt vysoký dopyt. Samotný jeho objaviteľ upustil preto od pôvodnej verzia kinesiotapingu, keď ho mohli vykonávať iba lekári, chiropraktici, ortopédi a športoví lekári. Dal možnosť používať ho aj fyzioterapeutom, masérom či kondičným trénerom, aby aj oni dokázali v nevyhnutnom prípade pomôcť svojim klientom a zverencom.
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.