Vzorec šťastia :-)

Endorfíny sú všeobecne známe ako hormóny šťastia. Sú úžasné, keď ich máme v tele. 
V takej chvíli sa cítime spokojní, šťastní a netrápia nás žiadne starosti. 

Sú to ópioidné peptidy, ktoré obsahujú 31 aminokyselín, vyvolávajú účinky podobné morfínu a príbuzným látkam, preto sa niekedy nazývajú endogénne morfíny. Vylučuje ich náš mozog a endorfíny sú skôr opiáty nášho vlastného tela. Pôsobia ako neurotransmitery, to znamená, že umožňujú prenos vzruchov v nervových tkanivách. Z anatomického hľadiska to v podstate ani nie sú hormóny šťastia, ale naše vlastné hormóny- analgetiká na potlačenie bolesti a nepríjemných pocitov, čo vlastne v konečnom dôsledku spôsobí pocit šťastia. Hormón šťastia je v našom tele Serotonín, ten je však menej známy ( o ňom Vám porozprávam nabudúce :-).

V mnohých štúdiách závislostí od alkoholu, drog, nakupovania a iné, sa vyliečení, alebo správne abstinujúci, v svojej remisii (je to stav, ktorým sa označuje zmiernenie až vymiznutie príznakov choroby - zdroj wikipédia) sústreďujú na niečo, čo im vyvoláva v tele uvoľňovanie týchto endorfínov často a vo veľkom množstve.
Bežne sa stávajú veľkými jedákmi, gurmánsky zážitok je veľký stimul pre náš mozog, aby sme sa cítili lepšie- čokoláda, voňavá kávička, dobré mamine špecialitky pri nedeľňajšej návšteve. Tiež sa stávajú výbornými amatérskymi športovcami, ktorý sú mnohokrát ochotní trénovať aj dvojfázovo denne a takto pravidelne dostanú svoju dávku. :-) 
Takže šport je asi najviac využívaný na presné dávkovanie endorfínov.
Slnečné dni nás napĺňajú radosťou. Je to spôsobené tým, že slnečné svetlo výrazne zvyšuje úroveň Endorfínov a vitamín D, ktorý je produkovaný slnkom, prispieva tiež ich k produkcii. Asi najväčšiu dávku do tela dostaneme láskou. Láska je trvalý zdroj radosti. Nemusí to však byť len partnerská láska, aj keď priznajme si, tá je najviac vyhľadávaná a žiadaná. Kľudne to môže byť aj láska k zvieratku, kvetom, prírode ako takej a samozrejme malé deti vedia v nás vyvolať taký hrejivý pocit na srdci ako snáď nič iné na svete. :-)

Prílev endorfínov však prichádza často aj pri počúvaní hudby a tancovaní. Pre netanečníkov dobrá správa, Vám stačí len počúvať hudbu a nemusíte tancovať, kým začne vyplavovanie, síce trochu potrvá, ale tiež budete úspešní. :-) Endorfíny nám pomôže vylúčiť aj skutočne úprimný smiech, taký ten od srdca na plné hrdlo spolu s rodinou alebo priateľmi. 

Veliké množstvo sa ich vyplavuje pri pôrode ak sa žena cíti v bezpečí. Jeho druhá vlna sa začne vyplavovať bezprostredne po pôrode, keď žena začne zabúdať na bolesť pri pôrode a toto množstvo sa stupňuje každým pohľadom na novonarodené dieťatko :-) Pokiaľ nemáte náladu ani na jeden z týchto spôsobov, sadnite si v kľude doma na gauč, pustite si pokojný film alebo komédiu, zapáľte si sviečky, dajte pár kvapiek éterického oleja napríklad Im Happy s niekoľkými kvapkami Pomaranču alebo Kadidla do difúzera, vyložte si nohy a
užívajte si.


Ak nemáte čas na nič z vyššie spomínaného, môžete nosiť éterický olej so sebou a keď zacítite náhlu potrebu, nakvapkajte si dve tri kvapky na dlane, pošúchajte a privoňajte si k dlaniam. Inhalácia éterických olejov spôsobí v našom tele chemickú reakciu a cez pľúcne alveoly sa tak môže stať omnoho rýchlejšie. V podstate všetko, čo nás poteší, pomáha pri ich vylučovaní a je dokázané, že ľudia, ktorí majú dobrú náladu častejšie ako zlú, majú v krvi vyššiu koncentráciu endorfínov. 

Už Sokrates nám odporúčal hľadať radosť v sebe. Určite to nie je ľahké ale ak to nikoho neurazí odporúčam všetkým mojim priateľom a známym ,,Neberme život tak vážne, aj tak z neho nevyviazneme živý :-)”

No a nakoniec štúdia z Veľkej Británie. 
Britskí psychológovia absolvovali niekoľko tisíc rozhovorov a zadefinovali vzorec šťastia ktorý vypadá takto :
P + (5 x E) + (3 x H) = Šťastie

P - osobná charakteristika – váš pohľad na život, schopnosť prispôsobiť sa prostrediu a flexibilne reagovať na životné situácie
E - existenčné potreby – zdravie, finančná stabilita a priateľstvá
H - sebahodnotenie – aké máte očakávania a ambície, ale aj zmysel pre humor

Najdôležitejšia je kvalita bytia (E), čiže zdravotný stav, finančná stabilita, priateľstvo a rodinná pohoda. 
Menší význam má takzvaný index vyšších štandardov (H), do ktorého patrí sebaúcta, ambícia, zmysel pre humor. 
Najmenšiu úloha zohráva v šťastí osobná charakteristika (P). 

Z toho vyplýva, že o šťastí v živote človeka rozhoduje v prvom rade životná úroveň a sociálny kontakt a až potom nasleduje napríklad naplnenie osobných ambícií či spôsob, akým sa vyrovnávame s neúspechom. Fakt, že šťastie priamo nesúvisí s osobným bohatstvom, ale skôr s finančnou stabilitou, potvrdzuje aj výskum amerického Gallupovho ústavu. Ten zistil, že výrazné zvýšenie platu, napríkla o tretinu, urobí síce šťastným 84 percent ľudí, ale tento pocit do troch mesiacov vyprchá.


Nech sa Vám darí prajem z celého ❤️ Evka Kačková
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.