Stimulujúce esenciálne oleje


esencialne oleje  

Nie je žiadnym tajomstvom, že aromaterapia je skvelý spôsob, ako relaxovať a zbaviť sa stresu. Niekedy sa nám klienti sťažujú na bolesť, ale oleje so sedatívnym účinkom pre nich nie sú vhodné: napríklad po masáži musia ísť hneď do práce. Vtedy nám prídu na pomoc stimulujúce esenciálne oleje. Navyše sa ich účinky budú hodiť pri práci s klientmi trpiacimi artrózou.

 Tieto oleje majú výraznú arómu, zlepšujú krvný obeh, odstraňujú toxíny z tela, zahrievajú a dodávajú silu - ich terapeutické vlastnosti sú vynikajúce na použitie v procese športovej masáže!
Bazalka, vavrín, breza, čierne korenie, klinček, eukalyptus, zázvor, grapefruit, borievka, citrónová tráva, mäta pieporná, borovica a rozmarínový olej sú skvelé na zmiernenie bolesti svalov a kĺbov.

 Povzbudzujúce esenciálne oleje je možné zmiešať so sedatívnymi, takže môžete vytvoriť zmes s vyváženými účinkami alebo zdôrazniť určité vlastnosti určitých olejov. Účinok zmesi bude priamo závisieť od výberu a pomeru stimulujúcich a relaxačných olejov zahrnutých v zmesi.
 Napríklad zmes levanduľových, rozmarínových a bazalkových olejov je povzbudzujúcejšia ako zmes levanduľových, rozmarínových a santalových olejov. Alebo napríklad pri vytváraní športovej masážnej zmesi (levanduľa, rozmarín, borievka) myslite na to, že pomer štyroch kvapiek levanduľového oleja ku jednej kvapke rozmarínového oleja a jednej kvapke borievkového oleja vám poskytne výraznejší relax účinok ako zmes dvoch kvapiek levanduľového oleja. Dve kvapky rozmarínového oleja a dve kvapky borievkového oleja.

 Prvá zmes je vhodná na masáž po tréningu alebo súťaži a druhá, keďže je viac stimulujúca, je vhodná na masáž pred fyzickou aktivitou. Pri výbere olejov pred aromaterapiou zvážte vlastnosti každej zmesi, ako aj jej arómu. Keďže stimulačné oleje sú veľmi silné a môžu dráždiť (najmä ak má váš klient citlivú pokožku), mali by byť pred aplikáciou silne nariedené (t.j. buď pridajte menej kvapiek alebo použite viac bázy).
 
Tu je šesť najobľúbenejších esenciálnych olejov s relaxačnými účinkami.
  • Bazalka (Ocimum basilicum) pomáha zvládať bolesti hlavy a migrény, poruchy horného tráviaceho traktu a stimuluje dýchací systém. Bazalka zlepšuje krvný obeh a znižuje koncentráciu kyseliny močovej v krvi. Vďaka týmto vlastnostiam bazalkový olej pomáha pri bolestiach kĺbov, ale aj kŕčoch a bolestiach svalov. Bazalkový olej navyše stimuluje zmysly a podporuje jasnosť myslenia – pamätajte na to, keď robíte relaxačnú masáž klientovi, ktorý sa chce zbaviť bolesti kĺbov a len relaxovať, no po sedení potrebuje udržať koncentráciu: napr. má stretnutie, skúšku, súťaže atď.
  •  Vavrínový olej (Laurus nobilis) zlepšuje chuť do jedla a trávenie, pomáha pečeni a obličkám. Spolu s borievkovým olejom sa vavrínový olej používa pri reume, vyvrtnutiach a bolestiach svalov. Tento olej podporuje resorpciu hematómov, bojuje proti zápalu a zabraňuje tvorbe jazvového tkaniva. Okrem toho je tento olej skvelý na masírovanie pokožky hlavy – pomáha zbaviť sa lupín.
  •  Brezový esenciálny olej (Betula lenta) povzbudzuje, tlmí bolesť a má aj mierne močopudné účinky. Tento olej vyplavuje kyselinu močovú, ktorá sa hromadí v kĺboch, a preto sa často používa pri liečbe artritídy. Brezový olej navyše pomáha bojovať proti reume, bolestiam svalov a stimuluje potné žľazy, čím pomáha telu vyplavovať toxíny. Brezový esenciálny olej obsahuje vysokú koncentráciu metylsalicylátu, ktorý je podobnými vlastnosťami ako známy liek proti bolesti – aspirín. Tento olej sa neoplatí používať dlhodobo – je veľmi silný. Nezabudnite tieto oleje riediť.
  • Olej z čierneho korenia (Piper Nigrum) má výrazný stimulačný účinok, povzbudzuje, dodáva silu a povzbudzuje. Tento olej pomáha zmierniť bolesť a napätie svalov (najmä po náročnom tréningu), pretože rozširuje cievy a zlepšuje krvný obeh. Čierne korenie zlepšuje trávenie a zvyšuje efektivitu lymfatického systému, ktorý, ako už vieme, pomáha odstraňovať toxíny z tela. Ako mnohé esenciálne oleje so stimulačnými účinkami, aj olej z čierneho korenia pomáha zahriať svaly pred cvičením. Treba ho, podobne ako brezový olej, užívať krátkodobo a v malých dávkach.
  •  Klinčekový olej (Eugenia carophyllata) je prírodné antibiotikum a mierne afrodiziakum, ktoré zároveň podporuje trávenie. Tento olej sa už mnoho rokov používa v zubnom lekárstve ako prostriedok proti bolesti, používa sa pri reume, artritíde a bolestiach hlavy. Klinčekový olej je najlepšie aplikovať lokálne. Má všeobecné tonizujúce vlastnosti a zlepšuje náladu.
  •  Eukalyptový olej (Eucalyptus globulus) má vôňu, ktorá sa už dlho spája so zdravím a prírodnou medicínou. Tento olej chladí, pomáha zmierniť upchatý nos a po zmiešaní s borievkovým a citrónovým olejom vykazuje výrazné analgetické vlastnosti. Tento olej je vhodný ako na aromaterapiu, tak aj na športovú masáž - jeho vôňa dodá klientovi pocit zdravia a vitality.
 V našej škole ponúkame kurz Aromaterapeutickej masáže nie len pre masérov, ktorí chcú rozšíriť svoju ponuku, ale aj pre laikov so záujmom o aromaterapiu.
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.