Stavce a naše pocity I.

,, Čo nám stavce rozprávajú ". Spojitosť medzi stavcami a vnútornými orgánmi je často spomínaná vec, ale ja mám pocit, že sa zabúda aj na ďalšie dôležité spojenie a tým je psychika.

Ak máme byť veselý a šťastný niekedy nepotrebujeme veľa a niekedy nám na to nestačia ani všetky peniaze sveta. Zdravie! Zdravie trápi mnohých z nás, ale aj napriek tomu dokážeme bolesť potláčať až si na ňu zvykneme. A však naše telo nedokáže donekonečna ignorovať stav ktorý preň nie je úplne normálny a začne nám to vracať aj v podobe nálad a tiež zvládania či nezvládania životných situácií. Niekedy stačí málo a veľa sa nám vyjasní. Možno práve tento článok bude krôčik k riešeniu niektorých Vašich problémov, alebo Vám aspoň objasní niečo čo ste aj tak už dávno tušili, tak ako voľakedy veľmi dávno mne, v čase keď sa o spojitosti chrbtice a našej nálady moc nevedelo..

CERVIKÁLNA - KRČNÁ CHRBTICA:

STAVEC C1 - atlas: migrény, bolesti hlavy, závrate
dvojité videnie, strata pamäte
vysoký krvný tlak, chronická únava
V psychickej rovine: problémy s nadhľadom tzn. pohľadom človeka k niektorým problémom s ľahkosťou, človek musí všetko pochopiť hlavou aj keď tam práve nie je žiadna logika napr. zamilovanosť :-). Chýba intuícia a nápaditosť.

STAVEC C2 - axis: dutiny na tváry, bolesti uší
hluchota, očné nemoci - zrakový nerv
poruchy reči, čelo, jazyk
V psychickej rovine neschopnosť vidieť, ktorou cestou ísť, ktorou cestou sa dať. Človeku chýba rozhľad, alebo sa kuká až moc, ale nevidí to čo hľadá - nevidí súvislosť medzi videným a hľadaným.

STAVEC C3 - nervové potiaže, lícne nervy ich obtiaže a bolesti

ušné potiaže - hučanie v ušiach a ušný šelest (tinitus)
zubné potiaže - bolesti, kazivosť, krvácanie ďasien
V psychickej rovine takmer rovnaké príznaky ako u vybočenia C4

STAVEC C4 - katary, dlhotrvajúca nádcha, polypy, ztrata sluchu
zášklby pier, popraskané pery, nos, Eustachova trubica
V psychickej rovine labilita - neschopnosť zaujať pevné stanovisko, neschopnost naslúchať a časté pocity viny. Je pre nich ťažké počúvať až do konca, rozhovor často prerušujú a skáču do rečí kvôli potrebe obhajovať sa stále.

STAVEC C5 - zápal hrtanu, chraptivosť,hlasivky, bolesti šije,pažerák, krčné žľazy, chronické nachladnutie
pocit hrče v krku
V psychickej rovine je podobnosť s C6 a naviac chýba schopnosť prekusnúť sa cez ťažkú situáciu, veľmi ťažké vyjadrovanie sa dokonca v niektorých situáciách až neschopnosť prehovoriť.

STAVEC C6 - bolesti nadlaktia
zápal mandlí
tvorba strumy
dusivý kašel
vybočenie spôsobuje stuhnuté krčné svaly, ramená
V psychickej rovine je to strnulosť, strach otvoriť sa novému a byť tolerantnejší. Prijímať nové, alebo ešte nie dostatočne overené veci.

STAVEC C7 - prominens: štítna žľaza, zápaly úponov na ramenách
vybočený palec - halux valgus
časté prechladnutia
V psychickej rovine rôzne formy strachu, pocit utlačovania, ponižovania sa, tiché trpenie a žiadna obrana. Neriešenie problémov, len ich tiché znášanie a sebaobviňovanie sa za ich vznik.

Stavce od C2 po C6 sú tiež zodpovedné za správne spolupracovanie pravej a ľavej hemisféry.

Tento článok nemá slúžiť ako návod a už vôbec sa nejdem rozpisovať prečo to tak a tak funguje na všetky tieto otázky nájdete odpovede na špeciálnych kurzoch, alebo sú Vám už súvislosti dávno známe....

Ďalšia časť sa bude zaoberať thorakálnou chrbticou - hrudnou a to od stavca th1 po th7.

Prajem Vám príjemné bádanie možno aj vo vlastnej duši :-)

Evka Kačková
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.