Povrchová zadná myofasciálna línia

Povrchová zadná myofasciálna línia chráni nás ako pancier.

Spája a chráni celý zadný povrch tela ako pancier od spodnej časti chodidiel po čelo. Je rozdelená na dve časti: od prstov po podkolenie a spod kolien po obočie. Keďže je spojená pod kolenami funguje ako jedna súvislá línia. Ale tiež ju delíme aj na ďalšie dve a to na pravú a na ľavú.
Pokiaľ sa jej pri masáži chcete venovať celej, najlepšie je, ju prechádzáť odspodu smerom hore.

To znamená, že začnete na chodidlách - nesmiete zabudnúť na všetky prsty na nohách, a tlakom prechádzate najprv prsty, chodidlá, lýtka a potom stehná a sedací sval. Nepoužívam väčšinou času žiadny olej, ale keď sú svaly veľmi natiahnuté a unavené používam muay olej alebo si namiešam trochu jalovca s olejom - ale nie moc aby sa mi to zbytočne nešmýkalo skôr je to na to aby sa svaly pouvoľňovali.

Vždy každú masáž začínam práve týmto spôsobom - samozrejme pred tým všetkým robím reponácie v sede. Keď prejdem niekoľko krát obe nohy (trvá mi to cca 10 - 15 minút) a tiež ich prestrečujem - tzn. že ich ponaťahujem ako mi len ich rozsah dovolí :-), pustím sa do chrbta.

Tam už spojím zadnú povrchovú myofasciálnu líniu aj so špirálovitou a keďže sa venujem aj medzirebrovým priestorom tak samozrejme aj s bočnou myofasciálnou líniou. Opäť robím všetko na sucho :-)
ale niekedy použijem nejaký éterický olej - jalovec, céder, kadidlo, klinček, škorica alebo niečo na osvieženie ako niečo citrusové to hlavne v lete.


Je jedno či má klient problém s ostruhami na pätách, plantárnou fasciou alebo boľavou achilovou šľachou, alebo bolesťou v lumbálnej oblasti, medzi lopatkami alebo v krčnej chrbtici. Pokiaľ sa proste problém nachádza niekde na zadnej povrchovej línii - kdekoľvek na jej začiatku, v strede alebo na konci - vždy musíme prejsť celú zadnú myofasciálnu líniu.


Skúste to najbližšie na Vašom klientovi/tke aj keby Vám to trvalo len pár minút on/ona budú cítiť ešte pár dní po masáži blahodárny prínos na celú zadnú myofasciálnu líniu.

Evka Wedra Kačková

Rodinná atmosféra, individuálny prístup.