Malý slovník ochorení chrbtice

Keď som začínala masírovať, stávalo sa mi, že za mnou niekto prišiel s prosboum aby som sa pozrela na správu od lekára, alebo chcel vysvetliť všetky tie pojmy, ktoré sa tam nachádzajú.

Nevedela som to ani len častokrát správne prečítať, a nie to ešte, aby som tomu rozumela :-)
Ďalším vzdelávaním, skúsenosťami, kamarátením sa s ,,kamarátom neurológom” a nakoniec aj vlastným osudom (výmena dvoch krčných platničiek :-) ) som začala chápať a pomerne dobre rozumieť väčšine diagnóz.
Je to určite veľmi dobré pre mojich klientov, pretože mnohokrát sú zbytočne vystrašení zo správ od lekára a zbytočne sú v strachu, kým im to niekto vysvetlí.

Moja osobná skúsenosť ma veľmi obohatila a samozrejme aj moju výučbu na kurze Mäkkých techník I. Tam sa učíme reponáciu svalov a uvoľňovacie techniky, ale pozrieme sa tiež na diagnózy, magnetické rezonancie, röntgeny chrbtice a podobné výsledky od doktorov, s ktorými sa môžete stretnúť.
Najdôležitejšie je pre Vás však vysvetlenie vzťahov chrbtice a problémov, ktoré môžu mať Vaši klienti. Okrem toho je veľmi dôležité vedieť rozlíšiť, kedy je problém malý a kedy je už patologický.
Pripravila som pre Vás pár základných výrazov, hlavne degeneratívnych ochorení, s ktorými sa môžete stretnúť aj Vy pri Vašej praxi.
Mohlo by Vám to poslúžiť napríklad ako vreckový slovník najbežnejších ochorení chrbtice. :-)

Osteochondróza - je druh degeneratívnych zmien v chrbtici spôsobených vekom, preťažovaním, alebo aj genetickou predispozíciou. Názov vznikol z Gréckych slov osteón, označujúceho “kosť" a chondros, ktoré znamená "chrupka".
Spôsobuje zníženú pružnosť a hrúbku medzistavcových platničiek, vznik výrastkov (osteofytov) na stavcocch a práve vďaka prvým dvom aj zúženie otvorov pre priechod nervových koreňov miechy. Na röntgene je to vidieť ako zmenšený priestor medzi dvoma stavcami. Postupne platničky vysychajú až do takej miery, že sa dva susediace stavce môžu zrásť. Toto ochorenie postupne postihne celú chrbticu. Je však dlhodobo udržateľné v prvotnom štádiu, ale človek musí veľmi výrazne zmeniť životný štýl- záťaž, stravu a veľakrát aj vlastnú váhu.

Osteofyty - sú výrastky na chrbtici, spôsobené jej degeneratívnym ochorením, alebo tiež nadmerným jednostranným zaťažením chrbtice, napr. vodiči z povolania, ťažko manuálne pracujúci, vrcholoví športovci atď. Na snímku ich aj nie moc skúsené oko ľahko uvidí ako výbežky z kosti, alebo môžu vypadať ako malé kopčeky na kosti. Samozrejme vekom ich nájdeme na kostiach aj úplne zdravých ľudí a nerobia im žiadne problémy- sú to šťastní ľudia :-)

Spondylóza - Ako spondylóza sa označuje artritída, ktorá pôsobí na chrbticu. Niekedy je označovaná aj ako spinálna osteoartritída. Jedná sa o degeneratívne ochorenie chrbtice, ktoré je obvykle diagnostikované u ľudí nad 40 rokov. Môže sa prejaviť v ktoromkoľvek segmente chrbtice– v krčnej, hrudnej aj krížovej oblasti.

Spinálna stenóza - Spinálna stenóza je stav, kedy v jednej alebo aj vo viacerých častiach chrbtice došlo k zúženiu miechového kanála. Vzhľadom k jeho zúženiu vzniká neprirodzený tlak na miechu a miechové nervy, ktoré spôsobujú najmä bolesť a necitlivosť, avšak bolesť nemusí byť vždy prítomná.

Schmorlove uzly- v období rastu, keď boli platničky tvrdšie než kosti stavcov, môže dôjsť k „vtlačeniu“ platničiek do kosti stavcov a vznikajú nerovnosti povrchu stavcov. To môže viesť k vzniku ďalších degeneratívnych zmien, predovšetkým pri osteoporóze a tiež k zmenám na chrupavkách- platničkách.

Hernia disku - vyskočenie platničky- pozor, nie stavca, alebo známe tiež ako vyhryznutie platničky a jej následné prasknutie. Väčšinou spôsobuje veľké komplikácie, ale tiež je dôležité, do ktorej strany je jej vyklenutie a teda ako veľmi tlačí buď na miechový kanál, alebo na priľahlý nerv. 

Protrúzia medzistavcovej platničky - stav, keď sa platnička len ľahko vyklenuje, jej väzivový prstenec je zatiaľ pevný.

Extrúzia medzistavcovej platničky (voľný sekvester) - stav, keď sa kúsok platničky dostane cez porušený väzivový prstenec mimo platničku,niekedy aj na vzdialenejšie miesta. Môže mať rôznu veľkosť. Tiež môže spôsobovať tlak na nervové korene v miechovom kanáli.

Evka Kačková
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.