Najbližšie kurzy

12.01. - 14.01.2018
185 €
13.01. - 14.01.2018
145 €
15.01. - 21.01.2018
379 €

PH nášho tela

Ako je to s pH nášho tela?

 

Posledné roky sa zo všetkých strán na nás valia moderné informácie o pH nášho tela a jeho prekysľovaní. Všade počúvate, čítate  zaručené rady o tom, ako si odkysliť telo alebo aspoň zneutralizovať, pretože prekyslené telo je príčina väčšiny ochorení.  Rozmýšľam, či moja prastará mama niečo o pH vedela. Myslím, že nie a pritom zomrela relatívne zdravá vo veku 92 rokov. Naše telo vlastní totiž úžasné mechanizmy, ktoré pH strážia a udržujú v správnych hodnotách. Ale čo je správna hodnota? Poďme pekne poporiadku.

 

Čo to vlastne pH je? Na internete by ste našli rôzne definície. Chemici píšu, že pH je záporný dekadický logaritmus aktivity oxóniových katiónov. Biológovia, že je to veličina vyjadrujúca koncentráciu iónov určujúcich kyslosť alebo zásaditosť organického prostredia. Pre väčšinu ľudí je postačujúca informácia, že pH má 14 stupňov. Hodnota 7 = neutrálne pH, hodnota pod 7 = kyslé pH, stúpaním nad 7 = zásadité pH.

 

Po záplave informácií si väčšina ľudí myslí, že kyslé pH je zlé. pH v našom tele sa ale na rôznych miestach líši a pohybuje sa v rozmedzí od 1 po 8,5 čiže teda od kyslých hodnôt až po zásadité. Silne kyslé p

H máme v žalúdku pohybuje sa v rozmedzí (1,0-1,5). Na tomto mieste je to veľmi dôležité –aktivizuje enzýmy, zabíja baktérie, ktoré sa do tela dostanú potravou, rozrušuje bunkové povrchy a tak uľahčuje trávenie, chráni biologickú aktivitu zložiek potravy.

Neutralizácia obsahu žalúdka sódou bikarbónou nie je teda na mieste. Vaginálna tekutina je tiež kyslá a chráni telo rôznymi mikroorganizmami. (Už staré mamy to vedeli a na dezinfekciu a čistenie používali ocot).

Pokožka to má podobné, a aj preto cez pokožku do nášho tela prenikne minimum infekcie a mikroorganizmov. Sliny sú tiež často zásadité, ale závisí to aj od toho, čo ste práve konzumovali. Na rozdiel od toho pH spermatickej tekutiny je 7,2 – 7,8 a  žlče 8,0 -8,5. Najviac je asi strážené pH krvi, ktoré sa pohybuje v rozmedzí 7,34 až 7,45 a hodnoty pod 7 a nad 8 ohrozujú zdravie a život človeka.

Okrem toho aj telo tvorí odpad, ktorý prekysľuje. Pri spracovaní bielkovín vzniká kyselina sírová, fosforečná. Pri spracovaní tukov a polysacharidov kyselina mliečna a octová. Športová aktivita, ktorá je spájaná so zdravým životným štýlom tiež môže telo prekysliť.

Telo má preto vyvinuté mechanizmy, ktoré mu pomáhajú udržiavať mierne zásadité pH. Sú to orgány ako pľúca, ktoré vylučujú oxid uhličitý (ten s vodou vytvára kyselinu uhličitú a tá prekysľuje). Veľa kyselín vylučujú aj obličky, pokožka a hrubé črevo.

Určite však platí, že zdravé telo vie účelne hospodáriť s kyselinami a zásadami, a to aj bez našich zásahov. Dobre však urobíme, keď mu pri tom pomôžeme.

Takže:

  1. Nejedzte nadbytok bielkovín 1g na 1kg hmotnosti stačí.
  2. Prijímajte vyváženú potravu. (Kyselinotvorné potraviny - mäso, mlieko, sladkosti, cukor, strukoviny, ocot, orechy a iné. Zásadotvorné potraviny – väčšina zeleniny, zemiaky, kvasená zelenina)
  3. Kontrolujte čo pijete. Čistá voda ešte nikomu neublížila.
  4. Jedzte viac zeleniny je zásadotvorná.
  5. Pravidelne sa pohybujte na čerstvom vzduchu alebo pravidelne robte dychové cvičenia.
  6. Oddychujte a doprajte si dostatok spánku.
  7. A nezabudnite na to, že aj keď zjete acidobázicky optimálne vyvážený obed niektorí ľudia vás vedia posunúť do kyslých hodnôt.

 

RNDr. Monika Hustáková – autorka článku je zároveň aj lektorkou na kurze výživy

"Chceli by sme vyzdvihnúť predovšetkým vysokú profesionalitu lektorov, ktorí odovzdávajú našim zamestnancom najmodernejšie teoretické i praktické vedomosti podľa potrieb a požiadaviek našej náročnej klientely."

S masérskou školou Zamas sme začali spolupracovať v roku 2005.

Naša spolupráca je od začiatku príjemná a na vysokej profesionálnej úrovni.