Moja cesta do Zamasu

Tak, ako každý pozná tie pocity, keď cíti, že niečo chce zmeniť, niekam ísť, niečo urobiť, ale jasne nevie prečo, tak som sa aj ja dostala do Zamasu.

Práve preto, že som jasne nevedela prečo, práve preto mi to tak dlho trvalo. V našej spoločnosti sme zvyknutí na akciu podloženú “racio”– rozumným dôvodom, vysvetlením. A vysvetlenie na prvý pohľad nemá ani jeden pocit.

To, že človeku niečo napadne, nad niečím začne uvažovať, túžiť, to je už malý chodníček, cesta,  ktorá tam je, aj keď ju nie je vidno.

Každé ráno som si sľúbila, že dnes to dám, dnes sa prihlásim, ale akoby neviditeľná ruka môjho ega a neistoty ma vždy zastavila.
“To čo ako chceš robiť, ked si sa už tak ďaleko (ha ha ha) v živote dostala?”
Až tak ďaleko, že plný účet mojej výplaty som dokázala rýchlo preprášiť za hlúposti, ktoré zas len krátkodobo utíšili moju túžbu po niečom novom.


Prinútila som sa tak, že som si večer prikázala, že prvé, čo ráno urobím bude, že sa zapíšem na kurz na webstránke, ktorú som už poznala odpredu aj odzadu, lebo som jej venovala každú moju voľnú chvíľu. Prečo sa tak bojíme vlastných snov? To je otázka, ktorá môže rezonovať asi u každého. Ego nám ihneď vysype z rukáva pár pripravených dôvodov – finančný, časový, rodinný...

Ale v momente, keď som sa rozhodla, prihlásila, vstúpila na chodníček môjho sna, sa otvorila cesta, skoro až diaľnica. Nie, žiadny hollywoodsky príbeh s happyendom, ale cesta, na ktorej je zase všetko- neistota, tvrdá práca, uspokojenie, rozčarovanie, priateľstvo, prvý úspech aj neúspech. Ale hlavne uvedomenie si, že so všetkými pozitívami aj negatívami táto cesta stojí zato, lebo je mojím vyjadrením.

Základný kurz bol práve o tom výjsť zo svojho tieňa, prekročiť ho a posunúť sa ďalej vo svojom vlastnom vývoji. Práve preto je určite fajn, ak sa človek dostane do prostredia, aké má Zamas. Rodinná atmosféra, jedineční lektori a spôsob výuky, ktorý má dynamiku, ale aj ľahkosť a otvorenosť novým princípom, ideám, nápadom a hlavne humoru.

Toto je naozaj dôležité pri vzdelávaní dospelých ľudí, ktorí síce prišli dobrovoľne, ale sedia husto zapečení vo svojich zabehnutých vzorcoch z bežného života. Toto bol aj môj záchranný pás. Náš kurz bol jedinečný, vysoko profesionálny, neopakovateľný.

Dal mi nových priateľov, veľa príjemných, ale aj náročných momentov. Vďaka tomu som dokázala objaviť v sebe nové možnosti, ísť už konkrétne za svojím snom, cieľom. Založila som si živnosť, obvolala možnosti zamestnania a netrvalo dlho, mohla som ihneď začať ako masérka v peknom prostredí Chiropraxie v Rotterdame. Dnes mám radosť z mojej práce, spokojných zákazníkov a chuť vzdelávať sa ďalej, lebo ľudské telo je úžasné, dokonalé a nepoznané a hlavne všetko so všetkým súvisí. ;-)

Preto každý nový kurz mi prináša ďalšiu časť skladačky, ktorú skladám. To robí túto prácu, môj sen, neuveriteľne krásnym.

Prajem Vám veľa úspechov a radostných zážitkov na ceste ku Vaším snom!

Vaša Jojka
Rodinná atmosféra, individuálny prístup.